Блог

БЛОГ

Стевія – цукрозамінник з тисячолітньою історією

Стевія — це рослина, яка більше тисячі років використовується жителями Південної Америки. Його переваги для жителів усього світу стали доступні близько ста років тому, і за цей час стевія і її екстракти здобули популярність у адептів здорового харчування як природна альтернатива білому цукру. У цій статті ви дізнаєтеся чому.

У першій половині XVI століття іспанська професор Петрус Стевус зафіксував рослина, назване в його честь «стевія». Через 300 років швейцарський ботанік Бертоні відправився в наукову експедицію в Парагвай, де провів детальне дослідження цього роду рослин. З’ясувалося, що місцеві жителі називають стевію «солодка трава» і активно використовують в повсякденному житті: лікують печію і додають листя в трав’яні напої для додання солодощі.

У Європі та Азії інтерес до стевії як замінника цукру з’явився в середині ХХ століття. Повною мірою її переваги оцінили в Японії, де багато уваги приділяють здоровому харчуванню та профілактики хвороб, пов’язаних з ним. В СРСР стевія прижилася в 80-х роках, і її досі вирощують на Україні. А найбільшим експортером стевіозіда (екстракту стевії) сьогодні є Китай.

Вчені відкрили більше 260 видів стевії, однак лише один використовується для отримання солодкого речовини – Stevia rebaudiana. Рослина виглядає як невеликий кущ до метра заввишки з безліччю маленьких листя. У них містяться стевіолглікозіди – речовини, що забезпечують солодкість. Найбільш поширені – ребаудіозіди і стевіозид. Перший в чистому вигляді солодше цукру в 350-400 разів, другий – в 250-300. На відміну від висушеного листя стевії, її екстракти не мають вираженого гіркого і трав’янистої присмаку, тому вони можуть використовуватися в широкому діапазоні продуктів харчування.

Як стевія засвоюється організмом

Стевія багато в чому відрізняється від інших цукрозамінників через унікальних речовин, які в ній містяться, і через процес засвоєння організмом людини. Розглянемо це на прикладі стевіолглікозідов. З кишечника вони практично повністю виводяться в незмінному вигляді – там немає ферментів для їх розщеплення. А то що залишилося, перетворюється в глюкозу і стевіозид. Перша підтримує життєдіяльність корисних бактерій кишечника, а другий залишає організм разом з сечею. Така «процедура» гарантує позитивний вплив стевіолглікозіда на здоров’я людини – про це читайте далі.

Як стевія впливає на здоров’я

Діабет

Компоненти стевії не розщеплюються організмом. Тому в кров, на відміну від глюкози, вона не потрапляє і не викликає викид інсуліну. Більш того, стевія навіть дозволяє скоротити рівень цього гормону. Дослідження показали, що вживання екстрактів стевії може знизити концентрацію глюкози в крові, підвищити чутливість до інсуліну і затримати розвиток резистентності до нього. Тому стевія – потенційний кандидат на роль ліки від діабету. Або, як мінімум, здорова альтернатива для тих, хто не уявляє життя без солодкого, але не може вживати цукор.

Холестерин

Завдяки стевії зменшується рівень «поганого» холестерину. За це відповідають флавоноїди – вітаміноподібні сполуки рослинного походження, які містяться в листі рослини. Заодно вони зміцнюють стінки судин і капілярів, зменшують їх ламкість і проникність. Але варто врахувати, що флавоноїди містяться тільки в самій рослині, але не в його очищених екстрактах.

Зайва вага

Смак стевіолглікозідов набагато інтенсивніше смаку цукру, а калорійність прагне до нуля: в 100 г сухої стевії міститься всього 18 калорій. Калорійність екстрактів стевії настільки мала, що його прийнято прирівнювати до нуля. Тому страви, що містять екстракти стевії, виключають порожні калорії, які організм отримує з солодкою їжі і напоїв.

Артеріальний тиск

Заміна звичайного цукру стевією допомагає людям, у яких є проблеми з тиском. Це довели в Китаї: там провели дослідження за участю 106 осіб, хворих на гіпертонію. В результаті при щоденному прийомі 750 мг екстракту стевії у людей відзначалося зниження верхнього артеріального тиску на 8%, нижнього – на 14%.

Деякі вчені вважають, що певні види стевіолглікозідов сприяють розслабленню кровоносних судин, від чого зменшується навантаження на серцево-судинну систему.

Міфи про шкоду

Ідеальний «партнер» для стевії — эЕритріт/strong>: таку комбінацію можна зустріти у Prebiosweet Stevia. Обидві речовини зустрічаються в природі, що важливо для адептів всього натурального, і володіють нульовою калорійністю. цукрозамінник Prebiosweet Stevia в 10 разів солодше цукру, легко розчиняється в холодній і гарячій воді і може використовуватися при випіканні, заморожуванні, в напоях і десертах. З таким набором якостей швидко приживеться на кухні і стане вірним помічником в схудненні і контролі вуглеводів.

Джерело:

Stevioside and related compounds: Therapeutic benefits beyond sweetness

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0163725808001927

Effects of stevia, aspartame, and sucrose on food intake, satiety, and postprandial glucose and insulin levels

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666310000826

Rebaudioside A potently stimulates insulin secretion from isolated mouse islets: studies on the dose-, glucose-, and calcium-dependency.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15375798

Stevioside acts directly on pancreatic beta cells to secrete insulin: actions independent of cyclic adenosine monophosphate and adenosine triphosphate-sensitive K+-channel activity.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10690946

Apparent lack of pharmacological effect of steviol glycosides used as sweeteners in humans. A pilot study of repeated exposures in some normotensive and hypotensive individuals and in Type 1 and Type 2 diabetics.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18397817

A double-blind placebo-controlled study of the effectiveness and tolerability of oral

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (352 votes, average: 5,00 out of 5)
Завантаження...

Корзина

Закрити
Закрити
Start typing to see products you are looking for.

Увійти

Закрити
Sidebar Scroll To Top