БЛОГ

ЦУКОР ВПЛИВАЄ НА ВАШ МОЗОК

Рафінований цукор називають отрутою. Кажуть, це викликає звикання більше, ніж кокаїн. Невже це так погано? Наскільки цукор насправді впливає на ваш мозок?Давайте подивимось на дещо складні взаємозв’язки між цукром та вашим мозком.

МОЗКУ ПОТРІБНА ГЛЮКОЗА, а не фруктоза, Клітини мозку потребують вдвічі більше енергії, ніж інші клітини. Клітини мозку не можуть накопичувати енергію, тому їм потрібен постійний потік глюкози з крові. Ваші клітини мозку можуть жити лише кілька хвилин без енергопостачання — це так важливо!

ЗДОРОВІ ДЖЕРЕЛА ГЛЮКОЗИ — із складних вуглеводів, що містяться у цільних зернах, бобових, фруктах та овочах. Глюкоза також є будівельним елементом лактози, що міститься в молочних продуктах.

НЕЗДОРОВИМИ ДЖЕРЕЛАМИ ГЛЮКОЗИ є цукор і кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, які приблизно складають 50% глюкози і 50% фруктози. Практично кожна клітина організму може метаболізувати глюкозу для отримання енергії, але лише клітини печінки метаболізують фруктозу. Хоча мед і кленовий сироп містять деякі поживні речовини, вони все ще мають той самий основний склад, що і рафінований цукор.

НЕ ВСЯ ФРУКТОЗА ОДНАКОВО КОРИСНА, Здорова дієта містить багато фруктів та овочів, які є джерелами дієтичної фруктози. Але дієта з високим вмістом цих джерел природної фруктози — це не те саме, що фруктоза з рафінованих підсолоджувачів. Не помиліться, думаючи, що вам слід відмовитися від вживання овочів та фруктів, оскільки вони містять фруктозу. НЕБЕЗПЕКА ДІЄТИ З ВИСОКИМ ВМІСТОМ ФРУКТОЗИ. Фруктозу неправильно рекламували як здоровий підсолоджувач, оскільки вона не підвищує рівень цукру в крові та не підвищує інсулін. Натомість вона підвищує рівень фруктози в крові, що, можливо, ще гірше. Ось деякі проблеми дієти з високим вмістом фруктози:

❎Підвищує рівень тригліцеридів, артеріального тиску та ЛПНЩ (шкідливого холестерину), що є всіма маркерами серцево-судинних захворювань.

❎Підвищує рівень сечової кислоти, що може призвести до подагри та захворювань нирок.

❎Збільшує ризик діабету. Вживання фруктози та рівень цукрового діабету прямо пропорційні у всьому світі.

❎Викликає системне запалення.

❎Сприяє ожирінню, приводячи до стійкості до лептину. Лептин — це «гормон ситості», який дозволяє зареєструвати почуття повноти

❎Викликає неалкогольну жирову хворобу печінки.

❎Занадто багато глюкози зменшує вироблення нейротрофічного фактору, що походить від мозку (білка, який сприяє утворенню нових клітин мозку).

Низький рівень BDNF може призвести до ДЕПРЕСІЇ ТА ДЕМЕНЦІЇ. Погане формування пам’яті, порушення навчання та депресія пов’язані з вживанням рафінованого цукру. Хронічно високий рівень цукру в крові призводить до зниження активності в гіпокампі, тій частині мозку, яка найбільше пов’язана з пам’яттю.Надмірна кількість глюкози впливає на тривалість вашої уваги, короткочасну пам’ять та стабільність настрою. Це збільшує пошкодження вільними радикалами та запалення мозку.

Це може навіть змінити схеми ваших мозкових хвиль, ускладнюючи чітке мислення.Високий рівень цукру в крові викликає вивільнення гормонів стресу адреналіну та кортизолу, що може призвести до почуття тривоги та ще більше погіршити ваші процеси мислення.Вживання рафінованого цукру призводить до диких коливань рівня цукру в крові. Після різкого підйому настає крах. Низький рівень глюкози в крові призводить до перепадів настрою, дратівливості, втоми, розумової розгубленості та погіршення судження.Але стає гірше.

Вживання занадто великої кількості цукру може призвести до інсулінорезистентності мозку. Інсулін стає менш ефективним, допомагаючи мозку всмоктувати глюкозу з крові, клітини мозку починають голодувати до смерті. Це може бути причиною хвороби Альцгеймера, яка зараз розглядається як діабет 3 типу.Навіть на самих ранніх стадіях хвороби Альцгеймера очевидно, що здатність мозку метаболізувати глюкозу знижується.Припиніть годувати свій мозок цукром. Виключіть з раціону рафіновані підсолоджувачі.Ви одразу отримаєте вигоду завдяки чіткішому мисленню, рівномірному настрою, стабільній енергії та кращому розуму.І ви отримаєте вигоду в найближчі роки, зробивши великий крок до того, щоб залишатися розумово активним на все життя.Діан Олбан (консультант, працівник Університету Південної Флориди в галузі журналістики та біології, власник ресурсу Be Brain Fit)

Related Posts

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (236 votes, average: 5,00 out of 5)
Завантаження...