Блог

БЛОГ

Чому варто скоротити вживання цукру

Цукор – один з найбільш неоднозначних продуктів на кухні. Протягом багатьох століть він був розкішшю, але за останні пару століть його вживання стало повсюдним Купить сахарозаменитель . Розбираємося, до яких наслідків це призвело.

Що таке цукор

Цукор – це побутова назва сахарози. Її отримують шляхом переробки соку цукрової тростини і цукрового буряка. Сахароза – це вуглевод-дисахарид, що складається з двох молекул: глюкози і фруктози.

Чому цукор важливий для організму?

Глюкоза – життєво необхідна речовина. Це джерело живлення клітин, в тому числі мозку. Вона підвищує рівень енергії, підтримує бар’єрну функцію печінки і контролює рівень голоду.

Так чому ж шкідливий цукор?

Якщо окремі складові цукру виконують такі важливі функції, чому ж цей продукт вважається шкідливим?

Діабет та серцево-судинні захворювання

За переробку глюкози в енергію відповідає гормон інсулін. Якщо його недостатньо або порушений його синтез, виникає діабет – стан, коли організм не справляється з переробкою надходить цукру. Діабет може виникати як через генетичні збої, так і з-за надмірного вживання містять глюкозу продуктів Купить сахарозаменитель . Надлишок цього моносахарида, який тіло не встигає переробити в енергію відразу, викликає збільшення кількості ліпідів і підвищує в’язкість крові, що призводить до порушень серцево-судинної діяльності.

Ожиріння

Якщо організм не встигає переробляти в енергію надходить глюкозу, він створює енергетичні запаси. Ці запаси – жирові відкладення. Вони формуються, коли людина споживає їжу з надмірною кількістю вуглеводів, а організм не потребує такої кількості енергії або не має ресурсів (інсуліну) для їх швидкої переробки.

Карієс

Коли бактерії в ротовій порожнині взаємодіють з цукром, підвищується рівень кислотності. Кисле середовище сприяє роз’їданню зубної емалі, що веде до появи карієсу.

Надмірне вживання

Багато хто навіть не підозрюють, що цукор міститься не тільки в солодких продуктах. Візьмемо середньостатистичну продуктовий кошик: випічка (не тільки солодка), соуси, консерви, ковбаси, заморожені страви, йогурти, каші в пакетиках, мюслі, соки і алкоголь – всюди міститься цукор. Він робить продукти смачніше і бажанішим, покращує текстуру страв і збільшує термін їх зберігання. Цукор входить до складу багатьох знежирених продуктів, щоб їх смак не здавався порожнім через нестачу жирів.

Порожні калорії

Цукор – це простий вуглевод з високою енергетичною цінністю: з одного грама організм отримує чотири кілокалорії. Звучить невинно, але якщо поглянути на солодкі напої та соки (в середньому 10 г цукру на 100 мл), стане зрозуміло, що можна непомітно для себе поповнити раціон сотнею-другою порожніх калорій. А вони, в свою чергу, при нестачі фізичної активності легко можуть перетворитися на зайві кілограми.

Звикання і залежність

Гарвардський професор-ендокринолог Девід Лудвіг з’ясував, що продукти з високим глікемічним індексом (до них відноситься і столовий цукор) впливають на nucleus accumbens – область мозку, яка активується у азартних гравців і наркоманів купить сахарозаменитель . Нейронні шляху, спраглі отримати улюблений продукт, зміцнюються, а кількість дофамінових рецепторів (дофамін відповідає за отримання задоволення) зменшується. І наступного разу, щоб випробувати такі ж приємні відчуття, доведеться збільшити «дозу».

І де ж золота середина?

Глюкоза дійсно життєво необхідна організму. Але цукор – не найкращий її джерело.
Щоб разом з енергією отримувати і інші корисні елементи, слід вибирати складні вуглеводи: продукти з цільнозерновий борошна, крупи, овочі і фрукти. Вони повільніше перетравлюються і містять не тільки цукор, а й вітаміни і мікроелементи.

Але якщо ви дуже любите солодке, пам’ятайте про допустимих нормах. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує споживати не більше 50 г цукру з урахуванням всіх з’їдаються продуктів.

Для тих, хто намагається дотримуватися адекватних норм, ми рекомендуємо замінювати частину цукру подсластителем. Prebiosweet Stevia, наприклад, не містить калорій і має низький глікемічний індекс. З ним можна пити солодкий чай або інший ваш улюблений напій і не переживати за зайві вуглеводи.

Джерела:
Ng, S.W., Slining, M.M., & Popkin, B.M. (2012). Use of caloric and noncaloric sweeteners in US consumer packaged foods, 2005-2009. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics , 112(11), 1828-1834.e1821-1826.

Hill JO and Prentice AM (1995) Sugar and body weight regulation. American Journal of Clinical Nutrition 62 (suppl) 264S-74S

Hussein I, Pollard MA and Curzon MEJ (1996) A comparison of the effects of some extrinsic and intrinsic sugars on dental plaque pH. International Journal of Paediatric Dentistry 6(2):81-87

Bolton-Smith C (1996) Intake of sugars in relation to fatness and micronutrient adequacy. International Journal of Obesity 20(Suppl 2):S31-S33

WHO calls on countries to reduce sugars intake among adults and children
http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2015/sugar-guideline/en/

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (486 votes, average: 5,00 out of 5)
Завантаження...

Корзина

Закрити
Закрити
Start typing to see products you are looking for.

Увійти

Закрити
Sidebar Scroll To Top